Het doel van een stichting is veelal ideëel. De naam, de plaats van vestiging, het doel, de wijze waarop bestuurders worden benoemd en ontslagen en de bestemming van het overschot na ontbinding van de stichting dient te blijken uit de statuten van de stichting.

De statuten
De statuten maken deel uit van de akte van oprichting van de stichting. De oprichting moet plaatsvinden via de notaris. Een stichting mag geen leden hebben en heeft meestal alleen een bestuur. De notaris zorgt voor de verplichte inschrijving van de stichting in het handelsregister. Bestuursleden zijn niet hoofdelijk aansprakelijk zolang sprake is van behoorlijk bestuur.

Een stichting oprichten of ontbinden: Je regelt het bij de notaris!