Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waaruit af te leiden is wie de erfgenamen zijn en of de erfgenamen de erfenis hebben geaccepteerd. Ook blijkt er uit wie er eventueel bevoegd is om de zaken van de erfenis te regelen (een executeur of gevolmachtigde). Een verklaring van erfrecht is een officieel document dat opgesteld wordt door de notaris en waarmee aangetoond kan worden wie er bevoegd is om (namens de erfgenamen) te handelen bij een erfenis. Na een overlijden vragen diverse instanties om een verklaring van erfrecht. Het is vaak de bank die er als eerste om vraagt. De bank wil namelijk wel zeker weten dat de persoon waar ze mee te maken heeft ook wel echt bevoegd is om te handelen. Andere belanghebbenden zijn bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Is een verklaring van erfrecht verplicht?

Een verklaring van erfrecht is niet verplicht. In sommige gevallen biedt de bank de mogelijkheid om ook zonder verklaring van erfrecht over de bankrekening van de overledene te kunnen beschikken. Hierin schuilt wel een gevaar. Als u als erfgenaam geld van een bankrekening van de overledene gaat opnemen, dan heeft u volgens de wet de erfenis zuiver aanvaard. Als een erfgenaam zuiver aanvaardt dan heeft hij recht op alle bezittingen, maar dan moet hij ook alle schulden voldoen. Zelfs als blijkt dat de erfenis negatief is. De erfgenaam moet dan de schulden betalen van zijn eigen geld.

Verklaring van erfrecht bij verkoop woning
Als na iemands overlijden een woning moet worden verkocht, dan is een verklaring van erfrecht meestal nodig. Zonder verklaring van erfrecht is namelijk niet per definitie bekend of de erfgenamen de erfenis hebben geaccepteerd en wie er bevoegd is om te handelen. Dit moet dan alsnog uitgezocht worden door de notaris. De notaris moet immers zeker weten wie er allemaal moeten tekenen voor de overdracht van de woning. Als u dus erfgenaam bent, moet u goed nadenken of u de erfenis wilt aanvaarden of verwerpen. Laat u dus voordat u een keuze maakt goed voorlichten door de notaris.

Een verklaring van erfrecht: Je regelt het bij de notaris!